Allergiat

Oireet ilmaantuvat nopeissa allergioissa minuuteissa ja hitaissa tuntien tai päivien päästä, kehon reagoidessa allergeeneja kohtaan.

Nopeaa allergiaa kutsutaan atooppiseksi, aiheuttajina ruoka-aineet, siitepöly, eläimet, lääkeaineet ym. Allergeenien reagoidessa kehon tuottamien vasta-aineiden kanssa, solut alkavat tuottaa histamiinia ja tulehdussoluja paikalle kutsuvia aineita. Tästä kaikesta seuraa kutinaa, vatsavaivoja, nuhaa ja muita allergiareaktioita. Reaktiot tapahtuvat iholla tai limakalvolla.

Pikkulasten ruoka-aineallergia häviää ensimmäisten elinvuosien aikana, sen sijaan siitepölyallergia vaivaa vielä aikuisiälläkin. Allergiat ovat usein perinnöllisiä.

Hidas allergia on enimmäkseen kosketusallergiaa. Sen aiheuttavat ihon kanssa tekemisiin joutuvat metallit, kuten nikkeli sekä kumit. Hitaan allergian kehittyminen ja oireiden häviäminen kestää pitkään, viikoista vuosiin. Oireina ovat kutina, punoitus, turvotus ja ihon hilseily. Hitaiden allergioiden aiheuttajaa on usein vaikea selvittää reaktion hitauden takia. Ruoka-aineetkin voivat toisinaan aiheuttaa hitaita allergisia reaktioita.
Nopeat allergiset reaktiot ovat IgE-välitteisiä ja hitaat usein IgG-välitteisiä. Näitä kumpaakin voidaan analysoida ja siten kartoittaa aiheuttajaa.

Tietoa sairauksista