Astma

Astma on pitkäaikainen tulehdustila keuhkoputkissa. Keuhkoputket ahtautuvat tulehdustilan vuoksi ja supistuminen aiheuttaa astman oireet.

Monet tekijät herkistävät tulehtuneita keuhkoputkia, kuten tietyt ruoka-aineet, pöly, kylmä ilma, tupakansavu ja kotieläimet. Liikunnan ja henkilökohtaisten huolien on todettu laukaisevan astmakohtauksen.

Astmaa esiintyy yleisesti kaikenikäisillä, mutta eniten lapsilla. Aikuisväestöstä sairastaa astmaa kuutisen prosenttia. Taustalla saattaa olla perinnöllinen atooppinen taipumus. Suurin osa astmaa sairastavista on atoopikkoja. Osalla kuitenkaan ei ole allergiataustaa.

Astmakohtaus alkaa jonkin allergiaa aiheuttavan aineen tai fyysisen rasituksen tai flunssan yhteydessä. Oireina esiintyy yskää, hengenahdistusta ja hengityksen vinkumista. Oireet voivat kehittyä nopeasti tai hyvinkin hitaasti. Astman ensioire on usein pitkäaikainen yskä, varsinkin öisin. Astmaoireita voi vähentää poistamalla ympäristöstä altistavia tekijöitä. Laihduttaminen helpottaa oireita ylipainoisilla. Säännöllinen liikunta vähentää astman oireita. Astman vaaraa voidaan vähentää lopettamalla tupakointi ja välttämällä tupakansavuisia tiloja.

Tietoa sairauksista