Akne

Aknen taustalla on sekä perinnölliset että hormonaaliset tekijät. Akne on luonteeltaan krooninen talirauhasten tulehdussairaus.

Hormoneista lähinnä androgeenit vaikuttavat akneen. Akne alkaa tavallisesti puberteetin aikana. Neljä viidestä teinistä kärsii aknesta. Aknea esiintyy yleensä hartioissa, rinnassa ja selässä.

Aknessa talirauhasten erittyminen lisääntyy, eikä tali pääse erittymään vapaasti ulos vaan talirauhanen tulehtuu. Näppylät, mustapäät, valkopäät, ja tulehtuneet ontelot sekä arpimuodostumat ovat aknen ilmenemismuotoja.

Aknesta kärsivien tulee huolehtia ihon puhtaudesta, käyttää kasvovesiä puhdistukseen. Aknea lievitetään ulkoisesti A-vitamiinin johdannaista, tretioniinia, antibioottia ja atselaiinihappoa. Ulkoinen hoito vaikuttaa hitaasti aknen paranemiseen. Vaikutus saattaa näkyä vasta kuukausien päästä. Vaikean aknen tehokkain hoito on 4–6 kuukauden isotretinoiinilääkitys, jolla akne voidaan parantaa jopa pysyvästi. Kesän aikana akne lievenee tai jopa paranee ja talvisin pahenee.

Auringon ultraviolettivalon arvellaan hoitavan kesän aikana aknea. Ruokavalio voi altistaa aknen puhkeamiselle. Vähäenerginen ruokavalio ja hiilihydraattilähteiden vaihtaminen matalan GI:n (glykemiaindeksi) hiilihydraattilähteiksi saattaa lievittää aknea.

Tietoa sairauksista